Nieuws


NS: keuze voor dubbeldekstreinen niet vanzelfsprekend

Nederland
Donderdag, 10 oktober '19 via Spoor Pro

Infrastructuur
570
Webmaster

De standaardkeuze voor de aankoop van dubbeldekstreinen is niet vanzelfsprekend, omdat dit type materieel minder toegankelijk is en de spoorinfrastructuur meer belast. Daarnaast is een dubbeldekker minder geschikt om op de HSL-Zuid te rijden. Dat blijkt uit een analyse die NS in opdracht van het staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft uitgevoerd naar aanleiding van Kamervragen van het CDA en D66.

CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) en D66-Kamerlid Rutger Schonis (D66) pleiten ervoor om bij de aankoop van nieuw treinmaterieel standaard voor dubbeldekkers te kiezen, om de drukte in treinen goed op te kunnen vangen.

Vergelijking dubbeldeks- enkeldekstreinen

Volgens NS hebben dubbeldekstreinen een aantal nadelen, waardoor er bij de aankoop van de Intercity Nieuwe Generatie-treinen (ICNG) ook bewust is gekozen voor enkeldekstreinen. Zo zijn de dubbeldekstreinen minder goed zelfstandig toegankelijk, zowel bij het in de trein komen als bewegen binnen de trein. De dubbeldekkers hebben hogere aslasten, waardoor vanwege de toenemende frequenties de spoorinfrastructuur meer wordt belast.

Verder blijkt volgens de spoorvervoerder uit klantonderzoeken dat reizigers dubbeldekkers als ‘minder comfortabel’ beoordelen vanwege het schommelen, minder ruimte op het bovendek en een mindere mate van overzichtelijkheid. NS geeft wel aan dat een dubbeldekstrein een grotere capaciteit heeft dan een enkeldekstrein en daardoor beter bruikbaar is voor korte perrons op een druk traject dan langere enkeldekstreinen.

Materieelvloot

“Ons beleid is altijd te kijken naar de specificaties en de technische mogelijkheden en op basis daarvan af te wegen of in een specifieke situatie enkeldeks- of dubbeldeks-materieel besteld moet en kan worden. Onze materieelvloot bestaat uit een combinatie van enkel- en dubbeldekstreinen”, aldus de vervoerder.

Dubbeldekstreinen zijn daarnaast minder geschikt voor inzet op de hogesnelheidslijn, stelt NS. “Aangezien de ICNG zowel op de HSL als het Hoofdrailnet moet kunnen rijden, moet deze geschikte tractie-apparatuur voor zowel 25 kV en 1.500V hebben. In combinatie met de toegankelijkheidseisen (lage instap gelijk aan perronhoogte, red.) betekent dit dat apparatuur op het dak geplaatst wordt.”

“Dit betreft extra stroomafnemers, transformatoren en hoogspanningsschakelaar. Daar is bij dubbeldekstreinen geen ruimte voor. Gezien de wettelijke kaders voor zelfstandige toegankelijkheid van de treinen en het gegeven dat NS geen treinen die afwijken van de markstandaard wil verwerven is de dubbeldeksoptie voor de HSL afgevallen.” De spoorvervoerder geeft aan daarmee de aanbevelingen op te volgen uit de Parlementaire Fyra-enquête.

Langere treinen

De vervoerder geeft aan om  toekomstige groei specifiek op de HSL op te vangen zal NS onder andere frequenties verhogen en langere ICNG-treinen rijden. Ook zijn er al rijtuigen voor de Intercity Brussel besteld. “Door nu een serie te bestellen zijn vanaf 2025, wanneer de rijtuigen van IC direct en de Intercity Brussel het einde van hun levensduur bereiken, 20 nieuwe intercity’s beschikbaar die naast inzet op het binnenlands spoor ook naar Brussel kunnen rijden.”

Reacties