Nieuws


Franse overheid neemt deel van miljardenschuld SNCF over

Frankrijk
Maandag, 16 april '18 via Spoor Pro

Financieel
277
Webmaster

De Franse overheid gaat een deel van de miljardenschuld van spoorbedrijf SNCF overnemen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron zondag in een tv-interview verklaard.

De staat zal de schuld vanaf 2020 stapsgewijs overnemen, meldt NRC Handelsblad. Dit kan niet in één keer omdat dit in strijd is met Europese regels. Vakbonden vrezen dat de hervorming van SNCF tot privatisering van het staatsbedrijf zal zorgen. Macron benadrukte tijdens het interview echter dat dit in aan de orde is. SNCF blijft honderd procent in handen van de Franse staat.

Hervorming

Maandag hebben enkele tientallen stakende spoormedewerkers geprotesteerd tegen het busvervoer voor de lange afstand. Ze blokkeerden bij het station Lille Europe urenlang het vertrek van bussen van de ondernemingen Flixbus, Isilines en Ouibus.

Sinds begin april staakt een deel van het treinpersoneel steeds twee dagen met tussenpauzes van drie dagen. De hervormingen betekenen onder meer dat een einde komt aan de baangarantie voor het leven en afschaffing van de regelingen voor vroegtijdige pensionering. In veel gevallen kunnen werknemers al vanaf 52 jaar met pensioen.

Reacties