Nederland
Donderdag, 15 mei '25 via Treinreiziger
Infrastructuur
126
Webmaster
Het herstelwerk aan de tien viaducten van de hogesnelheidslijn (HSL) is volgens de planning pas in 2031 afgerond. Tot die tijd blijven er snelheidsbeperkingen op het traject. Volgens spoorbeheerder ProRail gaat het herstel van de viaducten bijna een half miljard euro kosten.
De viaducten in de HSL gaan één voor één hersteld worden, te beginnen bij het viaduct Zuidweg in Rijpwetering. Per viaduct zal het nodig zijn om het treinverkeer voor periodes stil te leggen om het werk mogelijk te maken. Hoeveel stremmingen er komen en hoe lang die gaan duren, is nu nog niet bekend.
Beperkingen maken traject onbetrouwbaar
ProRail gaf dinsdag voor de Tweede Kamer een update over de werkzaamheden. Tien viaducten in de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Rotterdam voldoen niet door ontwerpfouten. Om schade aan de kunstwerken te voorkomen, mogen treinen hier maar 120 kilometer per uur rijden in plaats van de beoogde 300 kilometer per uur. De snelheidsbeperingen maken de HSL een van de onbetrouwbaarste spoortrajecten van het land waarbij vertragingen en uitval de dienstregeling in het land in de war kunnen gooien.
Steeds minder snelheidsbeperkingen
Omdat het herstelwerk in het zuiden start, kan hier de snelheid snel weer naar de 300 kilometer per uur. Met ieder hersteld viaduct slinkt zo de lengte van het traject dat geplaagd wordt door snelheidsbeperkingen.
Het herstel is ingewikkeld en vergt veel manuren in een krappe arbeidsmarkt. Ook daarom worden de tien viaducten één voor één hersteld, te beginnen met het meest bewerkelijke, het viaduct Zuidweg in Rijpwetering dat in 2027 hersteld wordt. Het eerste werk bij dit viaduct vind dit jaar al plaats. De grootste klus wordt bewust als eerste aangepakt, zei manager grote projecten Han Berends van ProRail. ’’Zo hebben we gelijk veel leerervaring aan het begin van het project.’’
Nieuwe constructie nodig voor elk viaduct
Het grote probleem bij de tien viaducten zit in de zogeheten dwarsfixaties, die ’te licht ontworpen’ zijn. Vervangen door betere dwarsfixaties of versterken van de in totaal 80 dwarsfixaties is niet mogelijk. Volgens Berends moet per viaduct een geheel nieuwe unieke constructie worden ontworpen. Per viaduct rekent ProRail op 5000 manuren werk aan het ontwerp van die constructie.
ProRail schat dat de herstelkosten van de viaducten op kunnen lopen tot bijna een half miljard euro. Viaduct Zuidweg gaat veruit het meest kosten. ProRail schat de kosten hiervan nu op 70 tot 80 miljoen euro. Herstel van de resterende negen viaducten wordt nu op maximaal 400 miljoen euro geschat.
Pas na herstel beheer in handen ProRail
De HSL is overigens officieel niet in beheer van ProRail. De spoorlijn is nog altijd van de publiek-private onderneming Infraspeed BV, die de HSL Zuid heeft aangelegd. Hoewel ProRail wel betrokken is bij het herstelwerk wordt dit werk eigenlijk uitgevoerd door Infraspeed. In 2031 loopt het onderhoudscontract van Infraspeed af voor de HSL en komt de spoorlijn in handen van de Staat. Pas dan wordt ProRail verantwoordelijk voor het beheer van de HSL.