Op het moment van de fraude was de toenmalige CFO van de NMBS ook voorzitter van de raad van bestuur van Train World. De toenmalige directeur van het treinmuseum wilde niet reageren tegenover onze redactie.
Nog maar deel terugbetaald
De NMBS benadrukt dat het om fraude gaat door 1 persoon en dat de maatschappij meteen actie ondernam toen ze lucht kreeg van de zaak. De directeur van Train World diende in april 2021 klacht in bij de politie van Schaarbeek en de NMBS stelde zich burgerlijke partij.
In maart 2023 werd de vrouw veroordeeld voor valsheid in geschrifte en het verduisteren van publieke middelen, zegt de NMBS. Ze moest de volledige som van ruim een miljoen euro terugbetalen.
Maar dat kan de vrouw niet zomaar. Haar huis werd al verkocht, vertelt ze, en een deel van haar pensioen wordt elke maand afgehouden. Volgens de vrouw kon ze 300.000 euro terugbetalen aan de NMBS, al zou een deel van dat geld nog geblokkeerd staan bij een notaris. De NMBS bevestigt die details niet, maar zegt dat ze inderdaad nog maar een deel van het terug te geven bedrag heeft ontvangen.
NMBS: "Maatregelen genomen"
De NMBS liet ook een interne audit uitvoeren, om te kijken naar de manier waarop facturen worden uitbetaald. Die audit onderzocht de boekhouding bij Train World, maar ook bij andere dochterondernemingen, zoals B-parking.
De inhoud van de interne audit is niet bekend, maar volgens de NMBS werden de interne procedures na de fraudezaak wel aangepast. "Elke euro aan publiek geld die onrechtmatig wordt uitbesteed of vervreemd, en dus zeker als het gaat om één miljoen euro, vinden wij onaanvaardbaar. Vandaar dat NMBS meteen de nodige maatregelen heeft genomen om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden", zegt de woordvoerder.
Eind maart werd de werking van Train World ingekanteld in de werking van de NMBS.