Nieuws


Medewerker van NMBS vervalste jarenlang facturen en cashte zo meer dan 1 miljoen euro: "Niemand controleerde me, vindt u dat normaal?"

België
Vrijdag, 09 mei '25 via VRT NWS

Diefstal
118
Webmaster

Over een periode van 5 jaar kon een medewerker van de NMBS meer dan 1 miljoen euro van het treinbedrijf doorstorten naar haar persoonlijke rekeningen. Daarvoor vervalste ze facturen voor Train World, het treinmuseum van de NMBS. De medewerker had een gokverslaving en werd veroordeeld. “Ik schaam me”, reageert ze, "maar al die jaren heeft niemand me gecontroleerd: vindt u dat normaal?"

De vrouw werkte op de boekhoudkundige dienst van de NMBS en was er verantwoordelijk voor de financiën van het treinmuseum van de NMBS. Train World is ondere andere bekend van de historische stoomlocomotieven en de koninklijke treinstellen. 

Facturen voor poetswerk of flyers
De vrouw stelde zelf facturen op voor onder andere poetswerk en communicatiediensten die geleverd zouden zijn aan Train World. In de praktijk werd er niet gepoetst en werden de flyers en camera’s die op de facturen stonden nooit besteld of geleverd. 

Op de facturen zette ze haar eigen rekeningnummer, zodat het geld bij haar terechtkwam en niet bij de bedrijven op de facturen. De NMBS zag tussen 2016 en 2021 zo 1,06 miljoen euro aan publieke middelen verdwijnen. Belastinggeld, dus. 

Gokverslaving
"Ik schaam me ervoor", zegt ze zelf in een gesprek met onze redactie. "Ik heb pas goed beseft wat ik gedaan had, toen ik tegenover de politiediensten zat." De vrouw vertelt hoe ze door een moeilijke periode ging in haar privéleven en kampte met een burn-out. 

Haar leidinggevenden hadden weinig aandacht voor haar, zegt de vrouw, en ze vond een "ventiel" in haar gokverslaving: roulettespelletjes van Napoleon Games. "Ik heb er mezelf dus niet mee verrijkt, integendeel." De fraude kwam aan het licht in de maand dat de medewerker met pensioen ging.

"Geen controle"
Tegelijk wijzen de vrouw en andere bronnen op het gebrek aan controle op de facturen van Train World. "Ik kon de facturen zelf opstellen, controleren, goedkeuren en tekenen. Ik was van A tot Z verantwoordelijk", zegt ze zelf. Een andere bron bevestigt die gang van zaken. 

"Het museum had elk jaar ongeveer een miljoen euro aan kosten voor hun werking. 5 jaar lang zat daar dus 200.000 euro aan valse facturen in. Een vijfde van het budget. En dat is niemand opgevallen. Vindt u dat nu normaal?", vraagt de vrouw. De grootteorde van de bedragen komt overeen met de resultatenrekeningen van Train World.

Op het moment van de fraude was de toenmalige CFO van de NMBS ook voorzitter van de raad van bestuur van Train World. De toenmalige directeur van het treinmuseum wilde niet reageren tegenover onze redactie.

Nog maar deel terugbetaald 
De NMBS benadrukt dat het om fraude gaat door 1 persoon en dat de maatschappij meteen actie ondernam toen ze lucht kreeg van de zaak. De directeur van Train World diende in april 2021 klacht in bij de politie van Schaarbeek en de NMBS stelde zich burgerlijke partij. 

In maart 2023 werd de vrouw veroordeeld voor valsheid in geschrifte en het verduisteren van publieke middelen, zegt de NMBS. Ze moest de volledige som van ruim een miljoen euro terugbetalen. 

Maar dat kan de vrouw niet zomaar. Haar huis werd al verkocht, vertelt ze, en een deel van haar pensioen wordt elke maand afgehouden. Volgens de vrouw kon ze 300.000 euro terugbetalen aan de NMBS, al zou een deel van dat geld nog geblokkeerd staan bij een notaris. De NMBS bevestigt die details niet, maar zegt dat ze inderdaad nog maar een deel van het terug te geven bedrag heeft ontvangen.

NMBS: "Maatregelen genomen"
De NMBS liet ook een interne audit uitvoeren, om te kijken naar de manier waarop facturen worden uitbetaald. Die audit onderzocht de boekhouding bij Train World, maar ook bij andere dochterondernemingen, zoals B-parking. 

De inhoud van de interne audit is niet bekend, maar volgens de NMBS werden de interne procedures na de fraudezaak wel aangepast. "Elke euro aan publiek geld die onrechtmatig wordt uitbesteed of vervreemd, en dus zeker als het gaat om één miljoen euro, vinden wij onaanvaardbaar. Vandaar dat NMBS meteen de nodige maatregelen heeft genomen om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden", zegt de woordvoerder. 

Eind maart werd de werking van Train World ingekanteld in de werking van de NMBS.
Reacties