De NMBS had eind februari CAF als voorkeursbieder aangeduid voor de bouw van MR30-treinstellen, goed voor 3,4 miljard euro. Twee concurrenten die ook een offerte hadden ingediend, het Franse Alstom en het Duitse Siemens, reageerden misnoegd.
Bernard Belvaux, de CEO van de Benelux-tak van Alstom, noemde de beslissing zelfs "shockerend". Volgens Belvaux was het voorstel van Alstom bovendien ruim 100 miljoen euro goedkoper dan dat van CAF, terwijl de globale score maar heel licht in het voordeel van de Spanjaarden zou zijn uitgevallen.
Bestelling on hold
Alstom, dat een grote productiesite heeft in Brugge en Charleroi, trok vorige maand naar de Raad van State met de vraag om de beslissing te laten schorsen. En dat gebeurt nu dus effectief. Volgens de Raad van State blijkt uit de beslissing van de NMBS niet welke methode de NMBS heeft gebruikt om de technische kwaliteit van de verschillende offertes te beoordelen.
De spoorwegmaatschappij gaat op die manier "voorbij aan het beginsel van transparantie" dat een overheidsbedrijf in acht moet nemen bij de gunning van overheidsopdrachten, klinkt het.
De schorsing betekent dat de bestelling on hold wordt gezet. De spoorwegmaatschappij mag voorlopig dus geen onderhandelingen met CAF opstarten. De Raad van State moet nu nog beslissen of de bestelling ook effectief vernietigd wordt. Dat kan gemakkelijk een jaar duren.
"Aan NMBS om te bekijken"
Het Franse bedrijf stelt 3.000 mensen tewerk op zijn sites in Brugge en Charleroi. De kwestie is ook van belang voor de werknemers. Zonder nieuwe bestellingen vrezen de vakbonden daar voor banenverlies.
De opluchting bij het personeel van Alstom is groot, zegt Freddy Bakker van het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Op de ondernemingsraad vanochtend was nog niets bekend. Het nieuws kwam later op de dag binnen. Het is nog maar een veldslag in een lange oorlog, maar het is toch al een positief signaal naar Alstom toe. Het is nu aan de NMBS om alles opnieuw te bekijken."
Waar kunnen we CAF van kennen?
Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, kortweg CAF, is een Spaans bedrijf dat treinen, trams en bussen maakt. Het is al 165 jaar actief en bouwt spoorvoertuigen voor vele binnen- en buitenlandse bedrijven.
Voor België bouwde het bedrijf onder andere al metrostellen voor Brussel en trams voor Antwerpen en de kust.
In Nederland zijn de metrostellen van Amsterdam gebouwd door CAF en vorige maand heeft het Nederlandse spoorbedrijf NS nieuwe dubbeldektreinen gepresenteerd die ook bij CAF besteld zijn. Naar verwachting zullen de eerste treinen van Spaanse makelij in 2029 op de Nederlandse sporen rijden.