Nieuws


Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) wil laadkade in Leopoldsburg reactiveren om materiaal en manschappen te transporteren

België
Vrijdag, 28 maart '25 via VRT NWS
IJzeren Rijn

Politiek
295
Webmaster

De laadkade vlak bij het militair kamp van Leopoldsburg moet weer in dienst genomen worden. Dat vindt federaal minister van Defensie Theo Francken (N-VA). Hij wil de laadkade tegen 2028 weer in operationele staat krijgen om er zowel eigen als buitenlandse troepen en materiaal te kunnen laten aankomen en vertrekken. Om de laadkade en de bijhorende sporenbundel te heractiveren heeft Defensie 5 miljoen euro over. 

Tegen 2028 wil Francken de laadkade aan het militair kamp van Leopoldsburg opnieuw activeren. Het is een van de investeringen die onze Belgische defensiecapaciteit versneld moet versterken om tegemoet te komen aan de instabiele geopolitieke realiteit. Francken wil dat tegen het einde van dit jaar 2 procent van het BBP naar defensie-uitgaven gaat. 

Bilzers parlementslid Wouter Raskin (N-VA) specialiseert zich in het spoornet in Limburg en kreeg de plannen te horen van zijn partijgenoot. "Defensie wil dat engagement aangaan binnen dat kader van een steeds grotere behoefte aan investeringen door de geopolitieke toestand", weet Raskin. 

De laadkade kan volgens het parlementslid een cruciale rol spelen bij strategisch transport. "Dat gaat niet alleen over het verplaatsen van eigen materiaal en troepen, maar ook het ontvangen en stockeren van materiaal van bondgenoten. Ook buitenlandse troepen kunnen via de laadkade dieper in Europa geraken."

Defensie maakt 5 miljoen euro vrij voor opknapwerken
Bij spoornetbeheerder Infrabel valt op te vangen dat de gesprekken constructief verlopen. "De laadkade ligt langs een sporenbundel van 7 sporen die vroeger verbonden waren met de spoorlijn tussen Antwerpen en Hasselt, en verder door Duitsland. Zo'n bundel is eigenlijk een parkeerplaats voor treinen", legt Frédéric Petit van Infrabel uit. 

Infrabel kijkt nu samen met Defensie welke noden het project heeft en wat er daarvoor moet gebeuren aan de infrastructuur. Defensie zelf trekt 5 miljoen euro uit voor het project. 

Volgens Raskin is dat nodig, want er is nog werk aan de winkel. "Men zal moeten kijken of de sporen die er nog liggen hersteld of volledig vervangen moeten worden. Daarnaast zal er een koppel- en laadstation geïnstalleerd moeten worden." 

Voor de vernieuwingswerken van start kunnen gaan en de grond gebruikt mag worden, moet ook juridisch alles uitgeklaard worden. Het project heeft dus nogal wat voeten in de aarde. "Daarom wil Defensie in april een intentieverklaring ondertekenen. Zo willen we Infrabel tonen dat het project nodig is en dat we bereid zijn om erin te investeren", vult Raskin nog aan. 

Wat met IJzeren Rijn? 
Raskin grijpt de gelegenheid aan om een betoog te houden voor de heractivering van de IJzeren Rijn. Die spoorlijn verbindt de haven van Antwerpen via Limburg met industrie in het Duitse Ruhrgebied. De goederenlijn werd in 1991 gesloten. 

Het dossier zit wel al jarenlang in het slop, omdat er erg veel partijen bij betrokken zijn: België, Vlaanderen, Nederland, Duitsland en Duitse deelstaten. "Maar de geopolitieke situatie en bewustwording bij mensen dat investeringen in Defensie nodig zijn, kunnen voor een doorbraak zorgen", aldus Raskin. 

Volgens de Bilzenaar biedt de verbinding ook heel wat kansen op militair gebied. "De haven van Antwerpen is een belangrijke aanvoerhaven voor zwaar materiaal en een eventuele ontplooiing van troepen. Het tracé is bovendien korter en minder heuvelachtig dan de alternatieve Montzenroute langs Voeren, waardoor het mogelijk is om zwaardere ladingen te vervoeren, terwijl dat minder energie vraagt."
Reacties