Nieuws


Ontsporing HS-trein Madrid verstoort weekenddiensten in Spanje

Spanje
Maandag, 21 oktober '24 via Railtech

Ongeluk - ramp
106
Webmaster

De treindiensten van en naar Madrid werden dit weekend volledig verstoord nadat een Renfe-trein ontspoorde en kantelde in een belangrijke hogesnelheidstunnel in de Spaanse hoofdstad. Er waren op dat moment geen passagiers aan boord en gelukkig waren er geen gewonden ondanks dat er twee monteurs aan boord waren. Het grote incident tussen twee van Madrid’s hoofdstations leidde echter tot de annulering van 19 AVE-treinen, waardoor minstens 17.000 mensen werden getroffen door de verstoring. En dat was blijkbaar niet het enige incident dat de diensten beïnvloedde.

De dramatische ontsporing vond zaterdag plaats nadat een manoeuvre naar verluidt misging op het station Chamartín in Madrid, waarbij de trein uit de Renfe 114-serie losraakte van het spoor en kantelde op beide sporen van een hogesnelheidstunnel die de terminal verbindt met Madrid-Puerta de Atocha. Chamartín en Atocha zijn de twee belangrijkste treinstations van de hoofdstad en spelen allebei een cruciale rol voor regionale en langeafstands-hogesnelheidstreinen.

Maar zelfs daarvoor, volgens de online krant Murciatoday.com, waren er vertragingen rond de tunnel nadat een onbevoegd persoon was ontdekt op het bovenste voetpad bij het station Atocha, waardoor het treinverkeer uit voorzorg moest worden stilgelegd. Het latere ongeluk rond 16:15 uur leidde echter tot de opschorting van al het verkeer dat door de hogesnelheidstunnel zou rijden, met treinen die naar Valencia, Alicante, Murcia en andere bestemmingen in het oosten van Spanje reden, zowel vanuit Madrid als vanuit andere Noord-Spaanse steden.

Driften in Madrid
Bronnen bij Adif vertelden snel aan elEconomista.es dat er geen gewonden waren, ook al zaten er op dat moment twee monteurs in de trein. Alle AVE-treinen die vertrekken uit Chamartín werden omgeschakeld om te vertrekken uit Madrid-Puerta de Atocha, terwijl passagiers op forenzentreinen werden gezet die beide terminals met elkaar verbinden om het buiten dienst gestelde spoorgedeelte te vervangen.

Volgens bronnen in de Spaanse spoorwegsector meldde elEconomista.es dat het incident werd veroorzaakt doordat het voertuig verkeerd werd geparkeerd, waardoor het ongecontroleerd in de tunnel gleed vanwege een steile helling vanaf de sporen van Chamartín. Blijkbaar vond er zaterdagochtend een overslag van leeg materiaal plaats tussen de Madrileense wijken La Sagra en Fuencarral, en waren er al tractieproblemen.

Dit leidde tot vertragingen en dwong Adif om het verkeer te beperken tot één spoor door de hogesnelheidstunnel. Maar rond 16.15 uur raakte de staart van de trein naar verluidt ontkoppeld, waardoor deze eerst afdreef en vervolgens kantelde op beide sporen in de tunnel, zoals te zien is op exclusieve foto’s die zijn verkregen door elEconomista. In totaal werden er dit weekend 19 hogesnelheidstreinen geannuleerd, de meeste tussen Madrid en de regio Valencia.

Normale dienstregeling hervat
De treinen vanuit Atocha zijn geleidelijk weer gaan rijden, maar de online kaartverkoop tussen Madrid en het oosten van Spanje was maandagochtend nog steeds opgeschort. Murciatoday.com zei dat het nu relatief rustig was op stations in Atocha, Valencia en Murcia, met slechts kleine vertragingen. Vanwege de grote verstoring heeft Renfe echter volledige restitutie toegezegd voor alle getroffenen.

Reacties