Nieuws


Vrouw bakt kip in NS-Trein: “Staat nergens dat het niet mag!”

Nederland
Zaterdag, 25 mei '24 via Prime nieuws

Bizar
524
Webmaster

De Nederlandse TikTokker Isabelle Joëlla heeft voor opschudding gezorgd door kip te bakken in een NS-trein. Beelden van deze opmerkelijke actie gaan viraal en brengen zowel amusement als verontwaardiging teweeg.

Hoewel Isabelle stelt dat haar actie binnen de regels valt, roept het incident vragen op over wat wel en niet is toegestaan in het openbaar vervoer.

Een Warm Maaltijd in de Trein
Isabelle Joëlla is geen onbekende met het bereiden van maaltijden in de trein.
Eerder maakte ze al pittige noedels in een elektrische pan, wat haar veel kijkers opleverde op TikTok. Haar recente video waarin ze drumsticks bakt in de trein heeft echter veel negatieve reacties opgeroepen.
“Heftig dit, en aso,” reageerde een kijker, terwijl een ander sarcastisch opmerkte: “Dat is inderdaad wel erg fijn voor de mensen met longproblemen.”

De Regels van de NS
Of het bakken van kip in de trein toegestaan is, lijkt duidelijk te zijn volgens NS-woordvoerder Oscar van Elferen.
“We hebben niet in de reglementen staan dat je geen elektrische pan mag gebruiken in de trein, maar het is niet de bedoeling,” vertelt hij aan Editie NL.
De NS hanteert basisregels die stellen dat reizigers geen overlast mogen veroorzaken of onveilige situaties mogen creëren. “Als je een kippenpoot bakt, is dat wel het geval. Dat willen we niet zien in de trein.”

Overlast en Veiligheid
Het bakken van kip in een trein kan een sterke geur verspreiden, wat als overlast wordt ervaren door medereizigers.
Daarnaast brengt het gebruik van elektrische apparaten veiligheidsrisico’s met zich mee. “Als een collega het had gezien, dan had diegene waarschijnlijk aangegeven dat dit niet hoort en de persoon in kwestie verzocht om de trein te verlaten,” zegt Van Elferen.

Niet het Eerste Incident
Het is niet de eerste keer dat de NS met dergelijke incidenten te maken heeft.
Reizigers die iets bakken of airfryen in de trein zijn eerder voorgekomen. Voor degenen die zich ongemakkelijk voelen door dergelijke situaties, biedt de NS een sms-nummer: 06 13 18 13 18, waar men overlast kan melden.
Van Elferen benadrukt echter dat niet op alle meldingen actie wordt ondernomen. “Eten in de trein mag gewoon, dus eetgeluiden kunnen we bijvoorbeeld niet aanpakken.”

Beslissing Ligt bij de Conducteur
Uiteindelijk is het aan de conducteur om te bepalen wat wel en niet door de beugel kan.
“Het is mensenwerk, maar denk zelf ook een beetje na,” zegt Van Elferen. “Het blijft het openbaar vervoer, waar we rekening met elkaar moeten houden. En kip bakken in de trein is een voorbeeld van iets wat de grens duidelijk overgaat.”

De actie van Isabelle Joëlla heeft een discussie losgemaakt over wat gepast gedrag is in het openbaar vervoer. Hoewel er geen expliciete regel tegen het bakken van kip in de trein is, toont dit incident aan dat gezond verstand en wederzijds respect essentieel zijn voor een prettige reiservaring.
Terwijl de NS geen formele regels heeft tegen het gebruik van elektrische pannen, is het duidelijk dat dergelijk gedrag als ongepast wordt beschouwd en voor overlast kan zorgen.

Reacties