Nieuws


Treinstellen met 30-tal passagiers bollen stuurloos station van Mechelen uit: "Toen we een rood licht naderden, trok ik aan de noodrem"

België
Vrijdag, 24 mei '24 via VRT NWS

Bizar
531
Webmaster

In Mechelen zijn 2 treinstellen met in totaal 30 passagiers erin het station uitgebold zonder machinist. Dat gebeurde nadat ze, zoals gepland was, ontkoppeld waren. "De meesten hadden niets door", zegt de reiziger die aan de noodrem trok. Alle passagiers werden na 1,5 uur geëvacueerd en bleven ongedeerd.

"Rond 9.30 uur is bij een voorziene ontkoppeling van een trein een van beide delen in beweging gekomen en buiten het station van Mechelen tot stilstand gekomen", vertelt Bart Crols van de NMBS. "Onmiddellijk zijn alle veiligheidsmaatregelen genomen en is het treinverkeer stilgelegd. De zowat 30 reizigers zijn geëvacueerd waar de trein tot stilstand is gekomen, net buiten het station. Ze zijn allemaal ongedeerd."

Jeroen De Wachter was 1 van de passagiers. "De trein begon te bollen op een bepaald moment, maar het leek alsof de motor niet opstond. Dat was dus wel vreemd, maar op zich nog niet zo raar. Maar toen zei een medereiziger dat hij dacht dat de machinist nog op het perron stond. Dan ben ik naar de stuurpost gelopen om te horen of daar iemand was, maar er werd niet geantwoord toen ik op de deur klopte."

Op dat moment werd het Jeroen duidelijk dat er iets niet klopte. "Op een gegeven moment stopte de trein, maar dan begon die terug achteruit te bollen. Op het moment dat we dan richting een rood licht reden, besefte ik dat het helemaal fout liep en heb ik besloten om aan de noodrem te trekken. De trein is dan onmiddellijk gestopt. Hij reed ook niet zo snel, dus dat ging vlot." 

"De meesten hadden niets door"
Paniek aan boord was er niet. "De meesten hadden nog niets door. De sfeer was dus heel rustig. We hebben het maar met een aantal mensen besproken en toen ben ik in de andere wagon gaan uitleggen wat er gebeurd was. De meeste mensen zaten daar gewoon te wachten, zoals bij een normale vertraging."

Het duurde nog wel even voor ze de trein konden verlaten. "Er heeft iemand gebeld naar de NMBS, maar die hebben ons nooit teruggebeld. Na een uur zagen we wel iemand met een fluovest bij de trein. Die was naar ons op zoek. Nog eens een half uur later is iemand dan de deuren open komen doen."

Water en koekjes
Uiteindelijk werden ze te voet langs de sporen weer naar het station begeleid. "Eerst moesten we wachten op bussen. Maar we waren nog dicht bij het station en iedereen zag het wel zitten om te wandelen. Uiteindelijk waren we 2 uur na het geplande vertrek terug in het station. We kregen daar een flesje water en een zakje koekjes en tot slot werd ons nog een prettige reis gewenst." 

Het treinverkeer op de lijn tussen Mechelen en Leuven lag tot iets voor 13.00 uur stil. Het is nog niet duidelijk wat er is misgegaan. De NMBS onderzoekt dat nog.
Reacties