Nieuws


Ontspoorde trein ontregelt verkeer in Noorwegen

Noorwegen
Dinsdag, 26 maart '24 via Railtech

Ongeluk - ramp
223
Webmaster

Na een ontsporing van een goederentrein op de avond van 22 maart 2024 is de Noorse infrastructuurbeheerder Bane NOR begonnen met opruimwerkzaamheden op station Arna in Bergen, Noorwegen. Als gevolg hiervan zijn alle treindiensten tussen Bergen en Vaksdal tot nader order opgeschort.

Er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen als gevolg van het incident. De machinist van de locomotief liep lichte verwondingen op en kreeg medische verzorging. De autoriteiten bevestigden dat er geen gevaarlijke lading aan boord van de trein was. De onmiddellijke prioriteit van Bane NOR op vrijdagavond was om hulpdiensten te helpen bij het veilig evacueren van passagiers van de regionale trein die van Oslo naar Bergen reed uit de Arnanipa-tunnel, zoals beschreven in een recent persbericht.

Onderzoek en schoonmaak aan de gang
Op zaterdag heeft de Onderzoeksraad voor Ongevallen samen met de politie en de onderzoeks- en analyse-eenheid van Bane NOR de plaats van het ongeval grondig onderzocht. Daarnaast werd de Recovery and Emergency unit van Bane NOR uit Oslo ingezet op station Arna om het opruimproces te vergemakkelijken. De plaats delict werd zaterdagavond vrijgegeven door de politie en de onderzoeksraad voor ongevallen. Vervolgens begon de bergings- en reddingseenheid van Bane NOR met het verwijderen van bovenleidingen om het opruimen van de goederenwagons te vergemakkelijken. Vandaag beginnen de volledige opruimwerkzaamheden.

Sverre Kjenne, CEO van Bane NOR, gaf commentaar op de lopende werkzaamheden: “De plaats van de ontsporing is onlangs vrijgegeven door de politie, dus we hebben nog geen overzicht van de omvang van de schade aan de infrastructuur als gevolg van de ontsporing. De verwachting is dat het opruimen enige tijd in beslag zal nemen.” De onderzoeks- en analyse-eenheid van Bane NOR heeft zaterdagavond het onderzoek op station Arna afgerond en zal zondag gesprekken voeren met betrokken partijen. Kjenne zei ook: “We hebben geen schatting voor wanneer we het normale verkeer op de route Bergen – Vaksdal kunnen hervatten. Vy regelt alternatief vervoer voor passagiers.”

Passagierstrein gestrand in Arnanipa Tunnel
Als gevolg van de ontsporing kwam de regionale trein van Oslo naar Bergen vast te zitten in de Arnanipa-tunnel. Vrijdagavond laat werd de locomotief losgekoppeld zodat twee reddingstreinen de passagierswagons naar Stanghelle konden trekken. Bussen werden in Stanghelle gestationeerd om de passagiers verder naar Bergen te brengen, met medisch personeel in stand-by.

“We hebben er alles aan gedaan om de passagiers snel uit de tunnel te evacueren. We begrijpen de beproeving die ze hebben doorstaan,” merkte Sverre Kjenne op. Zaterdagavond sleepte Bane NOR de locomotief van de regionale trein uit de Arnanipatunnel naar Trengereid.Reacties