Nieuws


Tickets eerste klasse leveren NMBS 35 miljoen euro per jaar op

België
Vrijdag, 17 maart '23 via VRT NWS

Financieel
274
Webmaster

Ongeveer één op de veertig treinreizigers kiest voor een plaats in de eerste klasse van de trein. Dat leverde spoorwegmaatschappij NMBS vorig jaar een meerwaarde op van zo'n 35,1 miljoen euro, zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Het bedrag staat in een antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van PVDA-Kamerlid Maria Vindevoghel. "In 2022 betekende het aanbieden van een dienstverlening in 1e klasse een gemiddelde jaarlijkse meeropbrengst van ongeveer 35,10 miljoen euro voor de binnenlandse treindienst", zo staat in het antwoord.

Er zijn geen plannen om de duurdere eerste klasse af te schaffen, aldus nog Gilkinet. "Het behoud van de 1e en de 2e klasse blijft pertinent, gezien hiervoor een duidelijke vraag bestaat bij de klanten, vooral bij de dagelijkse pendelaars en het zakelijke publiek", zegt hij. "Met het aangeboden comfort in de 1e klasse wil NMBS ook extra reizigers aantrekken."

Volgens de minister neemt ongeveer 2,5 procent van alle reizigers plaats in een eersteklasrijtuig (2 procent van de abonnees en 3 procent van de occasionele reizigers). Samen zijn de eersteklas-reizigers goed voor ongeveer 5 procent van de opbrengsten. Die percentages zijn de laatste jaren nagenoeg niet veranderd, geeft Gilkinet nog mee.
Reacties