Nieuws


"Bergingswerken in Leuven worden grote klus"

België
Zondag, 19 februari '17 via De Redactie
Treinontsporing Leuven

Ongeluk - ramp
311
Webmaster

Het parket is volop bezig met het onderzoek naar de oorzaak van het treinongeluk bij het station in Leuven, waarbij gisteren 1 dode en 27 gewonden gevallen zijn. Infrabel is intussen al gestart met de voorbereiding van de berging van de ontspoorde trein, "dat zal een hele klus worden", luidt het. Het treinverkeer blijft verstoord.

Gisteren kort na de middag ontspoorde een trein net buiten het station van Leuven. Een wagon draaide volledig rond en viel opzij in de berm. Er viel 1 dode, een jongeman uit Waals-Brabant. Het slachtoffer zat in tegenstelling tot eerdere berichten zo goed als zeker wel op de trein. 27 andere passagiers raakten lichtgewond.

Het ongeluk deed zich voor ter hoogte van een wissel. Het parket onderzoekt nu uit hoe het is kunnen gebeuren. De treinbestuurder is gisteren al een eerste keer ondervraagd. Er is ook bewijsmateriaal in beslag genomen. Het parket geeft geen commentaar over de stand van het onderzoek.

Hinder zal nog een tijdje duren

Spoorwegbeheerder Infrabel wacht op de toestemming van het parket om de plaats van het ongeval te betreden en de gekantelde trein weg te halen. "Er zijn al voorbereidende werken begonnen", zet woordvoerder Frédéric Petit. "Zo wordt een tijdelijke weg aangelegd tussen de spoorwegberm en de Dijle. De berging belooft een hele klus te worden. We zullen ook een werkplatform moeten installeren voor hijskranen."

Infrabel kan nog niet vooruitlopen op de timing van de werken, maar het is nu al duidelijk dat er nog een tijdje grote hinder zal zijn op het spoor rond Leuven. De schade is immers groot. Momenteel is het treinverkeer nog altijd verstoord. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld nog geen treinen rijden tussen Leuven en Mechelen en Leuven en Aarschot. Daar rijden vervangbussen. Verder geldt een aangepaste dienstregeling.

VRT
VRT

Reacties