Nieuws


Milieuvriendelijk sporen: Rusland bouwt op waterstof gebaseerde goederenlocomotieven

Rusland
Dinsdag, 25 januari '22 via Railtech
Klimaat

Infrastructuur
201
Webmaster

Rusland bouwt momenteel een vloot van nieuwe op waterstof gebaseerde goederenlocomotieven, volledig in lijn met de onlangs aangekondigde stategische keuze voor waterstofenergie in de Russische Federatie. Maar alleen door het bouwen van nieuwe locomotieven is de omslag naar duurzame energie niet gemaakt. Het bouwen van een faciliterende infrastructuur is minstens zo belangrijk, zo vertellen de bij het project betrokken partners.

Het project maakt deel uit van een overeenkomst die vorig jaar is ondertekend door de Russische Spoorwegen (RZD), Rusnano en Sinara Group tijdens het St. Petersburg International Economic Forum. De eerste locomotief die een elektriciteitscentrale zal gebruiken op basis van elektrochemische waterstofbrandstofcellen in combinatie met lithium-ionbatterijen, zal in 2026 officieel door de partners worden gepresenteerd.

Drie partners zijn betrokken bij het project

Volgens de voorwaarden van het project zal RZD optreden als potentiële klant van de toekomstige locomotieven. Sinara Group zal optreden als algemene aannemer via haar machinebouwholding Sinara Transport Machines (STM), terwijl Rusnano verantwoordelijk zal zijn voor de levering van de benodigde technologieën voor het project, zoals waterstofbrandstofcellen, energieopslagsystemen op basis van lithiumionen, batterijen en andere innovatieve technologische oplossingen.

Alexey Tikhonov, algemeen directeur van Rusnano: “Rekening houdend met de wereldwijde trend van decarbonisatie en het belang van de groene agenda voor Rusland, kan het gebruik van waterstofenergie in de binnenlandse spoorwegsector als een veelbelovende ontwikkeling worden beschouwd.”

Vooral voordelen voor rangeerlocomotieven

In een exclusief interview met RailFreight.com benadrukte Tikhonov vooral de voordelen van het gebruik van waterstoftechnologie in rangeerlocomotieven aangezien rangeerders opereren binnen de stadsgrenzen, waar duurzaamheid van transport en vermindering van CO2-uitstoot van bijzonder groot belang zijn.

Hij wees er echter ook op dat juist deze locomotieven extra infrastructurele voorzieningen nodig zullen hebben. Zoals gepland zal de toekomstige infrastructuur zo worden gebouwd dat waterstofopwekking zal plaatsvinden in de nabijheid van locaties voor elektriciteitsopwekking. Tegelijkertijd zal bijzondere aandacht worden besteed aan de veiligheid van opslag en transport van waterstof.

Reacties