Nieuws


Hogesnelheidslijn Konya – Karaman in Turkije geopend

Turkije
Vrijdag, 21 januari '22 via Railtech

Infrastructuur
261
Webmaster

De Turkse president Recep Erdoğan opende de 102 kilometer lange hogesnelheidslijn Konya – Karaman tijdens een ceremonie in Konya op 8 januari. Hij werd daarbij vergezeld door de minister van transport en infrastructuur Adil Karaismailoğlu en andere ministers, afgevaardigden en functionarissen.

De aanleg van de vracht- en passagierslijn kostte 1,39 miljard Turkse lira (91 miljoen euro) en zal naar verwachting de Turkse economie 63 miljoen lira per jaar besparen aan tijd en energie te besparen en zal tevens de uitstoot van schadelijke gassen verminderen. De lijn verkort de reistijden van Konya – Karaman van 1 uur en 20 minuten tot 40 minuten en de reistijden van Ankara – Konya – Karaman van 3 uur 10 minuten tot 2 uur 40 minuten. De geplande uitbreiding naar Adana zal naar verwachting de reistijden Konya – Karaman – Adana verkorten tot 2 uur en 20 minuten.

Alle delen van het land bereikbaar via hogesnelheidstrein

“Vandaag beginnen we een nieuw tijdperk door de hogesnelheidslijn Konya – Karaman te openen”, zei Erdoğan. “Deze stap zal worden gevolgd door Karaman – Ulukışla en dan de verbindingen met Mersin, Adana, Osmaniye en Gaziantep. Als we de lijn Ankara – Sivas toevoegen, waarop de proefdiensten zijn gestart, zijn alle vier de delen van ons land bereikbaar met de snelle of hogesnelheidstrein vanuit Konya.”

Erdoğan benadrukte de rol die Turkije wil spelen bij het verbinden van Azië en Europa per spoor. In dat verband vermeldde de president dat de lengte van het Turkse spoorwegnet de afgelopen jaren is toegenomen van 10.959 tot 13.222 kilometer, inclusief 1.213 kilometer hogesnelheidslijnen. Hij wees ook op de aanleg van de Marmaray-lijn onder de Straat van Istanbul als een andere opmerkelijke prestatie.

Spoorwegen vormen een duidelijk alternatief

“De problemen die tijdens de pandemie werden ervaren in het zee- en luchtvrachtvervoer, gaven aan dat de spoorwegen als een duidelijk alternatief mogen worden beschouwd”, zo zei Erdoğan. “Met deze investeringen hebben we de meest kritieke fasen doorlopen om ons land klaar te maken voor passagiers- en vrachtvervoer. We zijn vastbesloten om van Turkije een centraal gelegen land te maken wat betreft spoorwegverbindingen door onze geplande investeringen snel af te ronden. De hogesnelheidslijn Konya – Karaman wordt een belangrijk onderdeel van de zuidelijke as van dit grote project.”

Voor 89 procent voltooid

De bouw van het 135 kilometer lange traject Karaman – Ulukışla is momenteel voor 89 procent voltooid. Dit project omvat twee tunnels, 12 bruggen, 44 viaducten en 141 duikers. Het signaleringssysteem bevindt zich momenteel in de ontwerpfase, terwijl een aanbesteding voor de elektrificatie van de lijn wordt voorbereid. De sectie zal de reistijden van Karaman – Ulukışla verkorten van 3 uur en 40 minuten naar 1 uur en 35 minuten.

Reacties