Nieuws


Spoor België verzakt, herstel kan weken duren

België
Donderdag, 15 juli '21 via Spoor Pro

Infrastructuur
710
Webmaster

Als gevolg van hevige regenval staat op diverse plekken in het zuiden van België het spoor onder water en is op sommige plaatsen ook verzakt. Deze verzakkingen zorgden er onder meer voor dat donderdagochtend rond 5.30 uur een trein ontspoorde in Grupont in de Belgische Ardennen. Volgens de NMBS vervoerde de trein ten tijde van de ontsporing geen passagiers.

In Grupont is een stuk van het talud van de spoorlijn tussen Namen en Luxemburg weggespoeld. De NMBS-trein die op het traject reed, is daarbij uit de rails gereden. Vanwege de diverse incidenten die woensdag en donderdagochtend als gevolg van het extreme weer gebeurden, besloot Infrabel donderdagochtend om 6.00 uur het treinverkeer in een groot deel van Wallonië stil te leggen.

Grote schade

Infrabel meldt dat er sprake is van ‘grote schade’ aan het spoor, maar is vanwege aanhoudende regen nog niet in staat geweest om de precieze schade vast te stellen. De verwachting is dat het herstel van het spoor enkele weken zal duren.

De provincie Luik is het ergst getroffen door de overstromingen. Veel spoorlijnen staan onder water of zijn geblokkeerd door modderstromen. Op tal van plaatsen is het treinverkeer hierdoor stilgelegd. Infrabel meldt dat Thalys- en ICE-treinen wel rijden tussen Luik-Guillemins en Aken, terwijl er ook treinen tussen Luik en Brussel pendelen.

De volgende lijnen zijn momenteel gesloten voor het spoorvervoer.

  • Lijn 40 (Luik-Maastricht)
  • Lijn 42 (Luik-Gouvy)
  • Lijn 166 (Dinant-Bertrix), onderdeel van de Noordzee Middellandse Zee corridor
  • Lijn 24 (Tongeren – Aken West), onderdeel van de Rijn-Alpen en Noordzee Middellandse Zee corridor
  • Lijn 161 (Brussel-Namen), onderdeel van de Noordzee Middellandse Zee corridor
  • Lijn 162 (Namen-Aarlen), een omleiding van de Noordzee-mediterrane corridor
  • Lijn 125 (Namen-Luik)
  • Lijn 130 (Namen-Charleroi en Franse grens), onderdeel van de Noordzee-mediterrane corridor
  • Lijn 132 (La Sambre – Treignies)

Spoor Wallonië wateroverlast, foto: Infrabel

Grote schade

Naast het personenvervoer wordt ook het goederenvervoer per spoor zwaar getroffen door de hevige regenval in het zuiden van België. Verschillende spoorlijnen zijn verstoord, waarvan vele deel uitmaken van vitale spoorgoederencorridors. Met name de North Sea-Mediterranean Corridor lijkt te worden getroffen. Ook de Rhine Aphine Corridor heeft last van het extreme weer.

Reacties