Nieuws


ProRail: over enkele weken ook met harde wind over de HSL-Zuid

Nederland
Donderdag, 21 januari '21 via Spoor Pro

Infrastructuur
275
Webmaster

Over enkele weken kunnen treinen ook met harde windvlagen over de HSL-Zuid rijden. Dat zegt een woordvoerder van ProRail donderdag nadat door harde wind in de vroege ochtend het treinverkeer op de hogesnelheidslijn tijdelijk werd stilgelegd. Ook tussen Rotterdam en Roosendaal en Eindhoven en Weert konden er geen treinen rijden vanwege harde wind. Inmiddels is het treinverkeer overal hervat.

Het is opvallend dat het treinverkeer op de HSL-Zuid werd stilgelegd, omdat in november vorig jaar 1500 windschermen op de spoorbrug over het Hollands Diep zijn geplaatst. ProRail meldt donderdag dat dit ermee te maken heeft dat het systeem dat de windsnelheid meet en de beveiliging erop afstemt nog moet worden ingeregeld. Daardoor mogen treinen nog niet bij harde wind over de spoorbrug rijden.

Woordvoerder Rocelle van der Kemp van ProRail: “Dit systeem meet via een sensor de windkracht op de brug en stuurt een melding aan de verkeersleiding als het gevaarlijk is om te rijden. Dit systeem is nu nog ingesteld dat er niet gereden kan worden bij windkracht 5 of 6. Als het systeem is ingeregeld, dan kan dat ook tot windkracht 8 of 9. Dit systeem moet worden ingeregeld over de hele HSL-Zuid. Ik verwacht dat we het systeem in de komende weken in gebruik kunnen nemen.”

Storm

Storm Christoph trekt donderdagochtend vroeg langs de Nederlandse westkust en veroorzaakt zeer zware windstoten. De zwaarste windstoot tot nu toe was 127 kilometer per uur en werd gemeten in IJmuiden. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad werd 121 kilometer per uur gemeten, meldt Weeronline.

Het KNMI geeft donderdag voor het hele land code geel met in de kustprovincies een harde en aan de kust stormachtige wind, mogelijk storm met kracht 8 of 9 Beaufort. In de kustgebieden komen daarbij zware windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur voor, dieper landinwaarts rond 80 kilometer per uur.

Internationaal treinverkeer

De Duitse spoorwegen melden dat er een omgewaaide boom is terechtgekomen op de bovenleiding tussen Oberhausen en Emmerich, dicht bij de Nederlandse grens. De ICE-trein tussen Frankfurt, Keulen en Amsterdam moet daardoor worden omgeleid en dat leidt tot vertraging. De trein stopt onder meer niet in Arnhem, aldus Deutsche Bahn.

Regionale media in heel het land melden stormschade. In Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Overijssel waaiden bomen om waardoor in sommige gevallen wegen versperd werden. In de Gelderse steden Arnhem en Nijmegen vielen bomen op auto’s, die aanzienlijke schade opliepen.

Reacties