Nieuws


Bombardier onthult nieuwe Traxx MS3-locomotief

Duitsland
Zondag, 08 juli '18 via Spoor Pro

Infrastructuur
350
Webmaster

Bombardier Transportation heeft woensdag de nieuwe Traxx MS3-locomotief onthuld in het Duitse Kassel. De nieuwe locomotieven zijn bedoeld om goederentreinen voort te trekken.

De Traxx 3-locomotieven zijn beschikbaar in versies die geschikt zijn voor wisselspanning (AC) of gelijkspanning (DC). De nieuwe MS3-locomotief kan onder 15 kV en 25 kV wisselspanning en 1,5 en 3 kV gelijkspanning rijden. Hierdoor kan het voertuig op vrijwel alle Europese sporen rijden. De MS3 is volgens Bombardier de enige locomotief met een ‘last mile’-functie. Hiermee kan de loc niet-geëlektrificeerde sporen overbruggen, die vaak te vinden zijn in havens of goederenterminals.

Big data en IoT

De elektrische locomotief is energie-efficiënt en kan meer gewicht trekken dan vergelijkbare locomotieven, zegt Bombardier. Tevens is de Traxx 3-familie uitgerust met nieuwe digitale technologieën op het gebied van (preventief) onderhoud. De locs maken bijvoorbeeld gebruik van big data en Internet of Things om de staat van het voertuig in realtime te controleren en eventueel onderhoud te voorspellen.

Goederenvervoerder TX Logistik heeft veertig MS3-locomotieven besteld, met de optie om tien extra locomotieven aan te schaffen. SNCF-zusteronderneming Akiem heeft tien locs besteld. Volgens Bombardier zijn er in totaal meer dan 2200 Traxx-locomotieven verkocht wereldwijd.

Reacties