Nieuws


Oekraïense spoorwegarbeiders krijgen voedselpakketten dankzij internationaal initiatief

Oekraïne
Maandag, 27 mei '24 via Railtech

Andere
192
Webmaster

Daarnaast zijn er nog eens 7.500 voedselpakketten uitgedeeld aan Oekraïense spoorwegarbeiders. De donaties zijn het resultaat van een gezamenlijke inspanning. Partners zijn onder andere de vakbond van spoorweg- en transportarbeiders van Oekraïne en de Global Ukraine Rail Task Force (GURTF). De vakbond heeft humanitaire bondgenoten bedankt, die ervoor hebben gezorgd dat spoorwegarbeiders de oorlog en de gevolgen ervan niet zonder basissteun hoeven te doorstaan.

De donaties zijn ingezameld, gefinancierd en gedistribueerd door aangesloten internationale organisaties. De in Berlijn gevestigde WE Aid heeft de logistieke steun geleid. De Duitse groep is aangesloten bij de wereldwijde organisatie United Way voor gemeenschapsondersteuning. Britain’s Rail Partners, een organisatie op bedrijfsniveau, vertegenwoordigt de Britse steun. Hulp van nationale overheden is er onder andere van de Noorse spoorwegautoriteit, Bane NOR, en van de Zweedse Spoorwegen SJ. De deelname van de industrie wordt gecoördineerd vanuit de Brusselse kantoren van ALLRAIL, de pan-Europese non-profitorganisatie van onafhankelijke passagiersspoorwegmaatschappijen.

Basisbehoeften schaars
De Global Ukraine Rail Task Force werd opgericht door de internationale tak van United Way, een enorm internationaal netwerk van meer dan 1.800 non-profit fondsenwervende organisaties. Via de kantoren van ALLRAIL in Brussel en het netwerk van WE Aid in Berlijn heeft de GURTF spoorwegarbeiders gesteund tijdens de Russische agressie. Spoorwegarbeiders werden vaak opgeroepen om onder vuur te werken ondanks het feit dat ze geen strijders waren. Vroeg in de invasie filmde een machinist een Russisch tankdetachement dat de spoorlijnen overstak voor hun tegemoetkomende trein.

Desondanks is er een tekort aan basisvoorzieningen en voedselpakketten zijn dankbaar ontvangen. Volgens GURTF-bronnen konden dankzij gulle giften van bedrijven en particulieren in de herfst van 2023 7.500 extra voedselpakketten worden uitgedeeld aan werknemers in de spoorwegsector en hun gezinnen in het oorlogsgebied. In heel Europa zijn andere steuninitiatieven georganiseerd, waaronder goed georganiseerde initiatieven van de Britse goederen- en passagierssector.

Doorgaan met fondsenwerving
“Als collega’s in de wereldwijde spoorwegsector zijn we solidair met onze collega’s in Oekraïne nu ze geconfronteerd worden met de onrechtvaardige agressie van Rusland”, aldus een verklaring van de GURTF. “Wij steunen hun moed en veerkracht in deze uitdagende tijden. Onze gedachten zijn bij hen terwijl we hopen op een snelle oplossing voor dit conflict. Solidariteit komt niet alleen van ons allemaal in de spoorgemeenschap, maar van burgers over de hele wereld die staan voor vrijheid.”

De Global Ukraine Rail Task Force zegt echter dat de spoorwegarbeiders in Oekraïne nog steeds steun nodig hebben. Ze hebben voedselpakketten, beschermende uitrusting en, het meest onheilspellend, eerstehulppakketten voor treinen nodig. De partners van de organisatie coördineren een voortdurende inzamelingsactie via het kantoor van WE Aid in Berlijn. Het spoorwegnet in Oekraïne is tijdens de oorlog herhaaldelijk het doelwit geweest.
Reacties