Nieuws


In station van Leuven zal je binnenkort ook 's nachts naar het toilet kunnen gaan

België
Maandag, 01 april '24 via VRT NWS

Dienstverlening
194
Webmaster

In Leuven zal je binnenkort ook 's nachts een bezoek kunnen brengen aan het toilet van het station. De toiletten sluiten er nu om 21.30 uur, waardoor veel treinreizigers 's nachts gebruik maken van de toiletten van omliggende horecazaken. "Het station zou altijd zelf toegankelijke toiletten moeten aanbieden", vindt Leuvens gemeenteraadslid Els Van Hoof (CD&V) die er een parlementaire vraag over stelde.

Vorig jaar in april kondigde NMBS een renovatie aan voor de toiletten van 14 grote stations in België. Ook de toiletten van de stations van Leuven zouden een grondige renovatiebeurt krijgen. Bij dat plan hoorden ook nachttoiletten, zodat reizigers er dag en nacht naar het toilet kunnen gaan. Maar een jaar later laten die nachtelijke toiletten nog altijd op zich wachten.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft nu bevestigd dat de nachttoiletten er voor het einde van maart zullen komen. Dat doet hij als antwoord op een parlementaire vraag van Leuvens gemeenteraadslid Els Van Hoof (CD&V).

Altijd toegankelijke toiletten
"Nu sluiten de toiletten om 21.30 uur. Maar dat is een probleem", zegt Van Hoof. "Mensen die laat naar het toilet moeten, maken gebruik van de toiletten van de omliggende horecazaken", zegt Van Hoof. "Dat kan niet de bedoeling zijn. Het station zou altijd zelf toegankelijke toiletten moeten aanbieden."

"Er zijn heel veel mensen die 's nachts gebruik willen maken van de toiletten. Denk bijvoorbeeld aan festivalgangers die laat in het station zijn, maar ook mensen met een beperking die soms dringend een toilet nodig hebben. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een sonde of andere medische aandoeningen waardoor ze altijd toegang zouden moeten hebben tot een toilet."

Hoe het nachttoilet er zou uitzien, is nog niet duidelijk. NMBS kondigde vorig jaar aan samen te werken met een gespecialiseerd bedrijf uit Nederland 2theloo, dat toiletten aanbiedt met een intercom die dag en nacht beschikbaar is. Wie van het toilet gebruik wil maken, betaalt 1 euro.
Reacties