Nieuws


DB plaatst giga-order voor treinen, ook voor verbindingen met België

Duitsland
Vrijdag, 19 mei '23 via Railtech

Financieel
533
Webmaster

Deutsche Bahn (DB) heeft woensdag de op een na grootste order voor nieuwe treinen in zijn geschiedenis bekendgemaakt. Het bedrijf schaft voor ongeveer 2 miljard euro in totaal 73 nieuwe langeafstandstreinen aan. Daaronder ook treinen die naar België zullen komen.

Het Spaanse Talgo kan op de grootste order rekenen. Het bedrijf gaat voor 1,4 miljard euro nog eens 56 nieuwe ICE-L bouwen. Dat is de intercity met lage vloer die in 2024 zijn debuut moet maken. Talgo had al een bestelling van 29 nieuwe treinen in de tas. De ICE-L telt 562 stoelen en haalt een top van 230 kilometer per uur.

De bestelling omvat verder nog eens 17 exemplaren van de ICE 3neo van Siemens Mobility. Die order vertegenwoordigd een waarde van zo’n 600 miljoen euro. De nieuwe ICE-trein heeft 439 zitplaatsen en kan snelheden tot 320 kilometer per uur halen. Met de extra exemplaren komt de totale bestelling van de ICE 3neo treinen uit op 90 stuks. De eerste treinen werden afgelopen december in gebruik genomen. In 2028 moeten alle exemplaren in dienst zijn.

De nieuwe treinen zijn allereerst bedoelt voor gebruik op het Duitse spoor, maar al snel zullen de eerste exemplaren de grens oversteken. De ICE-L wordt vanaf oktober 2024 op de route Amsterdam-Berlijn verwacht. In de nabije toekomst wordt de trein ook ingezet op de verbindingen naar Kopenhagen en Wenen.

De ICE 3neo debuteert op de verbindingen tussen steden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en Frankfurt, op routes vanuit München en tussen Berlijn en München. In 2024 wordt de trein ook ingezet op de verbinding tussen Brussel en Frankfurt. Volgens DB kamt het huidige materieel op de route met veel problemen.
Reacties