NMBS breidt treinaanbod uit in provincie Antwerpen, pendel in haven nog niet mogelijk

Vanaf zondag 13 december 2020 breidt de NMBS haar treinaanbod uit in de provincie Antwerpen. Zo komen er meer treinen tussen Antwerpen-Centraal en Sint-Niklaas en komt er een extra vroege trein naar Turnhout. Het ringspoorplan, waarbij sporen in de haven worden opengezet voor reizigerstreinen, komt er voorlopig nog niet.


In december wordt de frequentie van de S34 tussen Antwerpen-Centraal en Sint-Niklaas uitgebreid van één naar twee treinen per uur. Deze treinen stoppen onder meer in Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Zuid en Zwijndrecht. De bijkomende S34-treinen vervangen tijdens de ochtend- en avondspits de bestaande P-treinen (piekuurtreinen). Tijdens de kerst-, paas- en zomervakantie blijft het aanbod behouden op een S34 per uur.

Antwerpen - Gent

Ook het IC-aanbod Antwerpen - Gent wordt uitgebreid. Op dit moment rijdt de IC-trein Antwerpen - Gent - De Panne tussen Antwerpen en Gent enkel tijdens het schooljaar. Vanaf december zal deze trein ook rijden tijdens de schoolvakanties. Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Zuid krijgen er zo elk uur een trein bij naar Lokeren, Gent, Brugge en De Panne.

Tot slot komt er vanaf december een extra vroege IC-trein van Antwerpen-Centraal naar Turnhout, die zal vertrekken om 5.47 uur. Dat is één uur vroeger dan in het huidige aanbod. Deze trein stopt in Antwerpen-Berchem, Lier, Herentals en Tielen en komt aan om 6.38 uur in Turnhout.

Ringspoorplan

Vorig jaar lanceerden de Antwerpse Open Vld’ers Christian Leysen en Willem-Frederik Schiltz het voorstel nog om de bestaande sporen in de haven open te zetten voor reizigersvervoer, zeker tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding. De NMBS reageerde eerst terughoudend, maar liet daarna wel weten te onderzoeken op het ringspoorplan een optie was. “Het project is nog niet van tafel, maar het is niet mogelijk voor het vervoersplan 2020-2023", klinkt het bij woordvoerder Dimitri Temmerman. “Ringspoor is een project dat we op lange termijn onderzoeken in het kader van het regionaal mobiliteitsplan voor de vervoerregio Antwerpen.”

donderdag, 15 oktober 2020
http://www.treinbestuurder.be/nieuws/read.php?id=9039