Aanrijding tussen auto en trein: twee slachtoffers kritiek

Bij een aanrijding tussen een auto en een trein zijn woensdagochtend in Zele vier gewonden gevallen. Twee mensen zijn in kritieke toestand, één iemand is zwaargewond en één is lichtgewond. Het treinverkeer is tijdelijk onderbroken.


Het incident gebeurde om 6.45 uur. De trein Sint-Niklaas-Kortrijk botste op een minibusje op de overweg van de Lokerenbaan in Zele. De wagen werd door de trein richtig Dendermonde in de flank gegrepen en zo’n 50 meter meegesleurd. Gelukkig reed de trein niet op volle snelheid, want hij was al aan het afremmen om halt te houden in het station van Zele, zo’n 200 meter verderop. Toch was de klap hevig.

In de auto zaten vier mensen, volgens de eerste informatie gaat het om Poolse inzittenden. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Volgens burgemeester Hans Knop (CD&V) zijn de omstandigheden zeer onduidelijk. “Voor een nog onduidelijke reden kwam de wagen tot stilstand op de sporen”, klinkt het. De politie is de treinbestuurder nog aan het bevragen.

Een passagier op de trein vertelt hoe de trein hard claxonneerde vlak voor de klap. “Ik had zoals steeds de trein in Lokeren genomen om naar mijn werk in Brussel te sporen. Net voor het binnenrijden van het station in Zele, waar de trein sowieso moest stoppen, hoorden we de trein luid claxonneren en meteen hard in remmen gaan. We reden toen niet meer zo snel. Van mensen die vooraan in de eerste wagon zaten hoorden we dan meteen dat er een voertuig op de sporen stond dat was aangereden,” zegt Giovanni Ferrari.

Op de betrokken trein zaten zo’n 150 passagiers, zij werden twee uur mater, rond 8.15 uur van de trein gehaald. Zij konden in het station op een andere trein stappen en met een flinke vertraging hun reis verder zetten.

“Volgens de eerste info functioneerde de overweg correct”, zegt Infrabel. Twee weken geleden nog kwam een jongeman om het leven bij een aanrijding in Aarschot. Daar zou het mogelijk de fout geweest zijn van een medewerker.

Tussen Lokeren en Dendermonde is woensdagochtend geen treinverkeer mogelijk. Spoormaatschappij NMBS legt vervangbussen in.

Aanrijding tussen auto en trein: twee slachtoffers kritiek
FOTO: FRANK BAHNMULLER
Aanrijding tussen auto en trein: twee slachtoffers kritiek
Zo’n 150 passagiers werden geëvacueerd FOTO: FRANK BAHNMULLER

woensdag, 10 juli 2019
http://www.treinbestuurder.be/nieuws/read.php?id=7992