NMBS onderzoekt racisme en nazigroet door eigen personeel

Nazi-begroetingen, racistische gezangen en een Noord-Afrikaanse conducteur die als een aap wordt voorgesteld op een pamflet. De NMBS is een intern onderzoek gestart naar racisme bij haar personeel. Voorlopig is niemand geschorst.


Een gewezen medewerker van de Brusselse bus- en metromaatschappij MIVB die nu voor de NMBS werkt, zou het slachtoffer zijn geworden van racisme. De man is van Noord-Afrikaanse afkomst. Hij werd op een pamflet ‘opiniepeiling voor een nieuw verlofstelsel’ voorgesteld als een aap. Ook staat er, bij wijze van grap, dat hij zes weken vrij wil nemen en dat dat enkel kan bij de MIVB.

Ook is er sprake van racistische gezangen en nazibegroetingen in de lokalen van Securail, de interne veiligheidsdienst van de spoorwegen. Die feiten zouden dateren van de dag van de verkiezingen. Twee van de betrokkenen zouden lid zijn van Vlaams Belang.

De directie heeft al gereageerd en zegt de verwerpelijke praktijken niet te tolereren. De betrokkenen zijn al op het matje geroepen. Ook woordvoerder Bart Crols van de NMBS noemt de feiten “bijzonder ernstig” en zegt dat er een intern onderzoek aan de gang is. In afwachting wordt geen verder commentaar gegeven.

zaterdag, 06 juli 2019
http://www.treinbestuurder.be/nieuws/read.php?id=7988