Machinist treinontsporing Taiwan schakelde snelheidsbegrenzer uit

De machinist van de trein die zondag in het noordenoosten van Taiwan ontspoorde, heeft toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor het uitschakelen van de automatische snelheidsbegrenzer. Dat systeem kon daardoor niet ingrijpen toen de snelheidslimiet werd overschreden. Volgens onderzoekers reed de trein 140 kilometer per uur ten tijde van ongeluk, waarbij 18 mensen om het leven kwamen. Op deze plek is de maximumsnelheid 75 kilometer per uur.


De machinist wordt inmiddels verdacht van nalatigheid. Hij gaf voor de rechtbank toe de begrenzer te hebben uitgezet nadat de trein eerder snelheid had verloren. “Hij had het systeem weer moeten aanzetten bij de volgende stop”, stelde een woordvoerder van de rechtbank.

De advocaat van machinist stelde dat zijn cliënt wist dat hij het systeem weer had moeten activeren. De bestuurder deed dat uiteindelijk niet omdat hij de handen vol had aan overleg over een ander probleem dat invloed had op de snelheid van de trein. “Hij gaf toe dat hij nalatig was, maar wil één ding benadrukken: er was iets mis met de trein”, zei de raadsman. De machinist is inmiddels op borgtocht vrijgekomen, maar mag het land niet verlaten.

Ontsporing

De Puyama Express ontspoorde zondag rond 17.00 uur in het noordoosten van het land. Er zaten op dat moment 360 passagiers in de trein. Er vielen 18 doden en 187 mensen raakten gewond, onder wie de machinist. Vijf van de acht rijtuigen belandden daarbij naast het spoor.

woensdag, 24 oktober 2018
http://www.treinbestuurder.be/nieuws/read.php?id=7583