Nieuws


Aangifte tegen truckchauffeur betrokken bij treinbotsing

Nederland
Vrijdag, 18 januari '19 via Spoor Pro

Ongeluk - ramp
327
Webmaster

ProRail gaat aangifte doen tegen de chauffeur van de vrachtwagen die vorige week vrijdagavond op een spoorwegovergang bij Leeuwarden in botsing kwam met een passagierstrein van Arriva. Uit beelden van beveiligingscamera’s die zijn opgedoken, is te zien dat de vrachtwagen met de knipperlichten aan stilstond op de overweg op het moment van de botsing.

De politie Noord-Nederland laat weten dat de buitenlandse chauffeur op zoek was naar een plek om te laden en te lossen. Omdat hij de juiste locatie niet kon vinden, had hij zijn vrachtwagen even stilgezet en was uitgestapt om verder te zoeken. Volgens de politie had de chauffeur mogelijk niet in de gaten dat hij op een overweg stond. Toen hij zag dat er een trein aankwam was hij te laat om zijn cabine nog te bereiken. De trein ramde de truck vervolgens. De beelden zijn onder meer te zien bij de Leeuwarder Courant.

De politie is nog in gesprek met de man. Het is nog onduidelijk of er ook een strafrechtelijke vervolging zal komen.

Overweg opheffen

Bij het ongeluk vielen enkele lichtgewonden, onder wie de machinist van de trein. De schade aan trein, vrachtwagen en het spoor was groot. Een groot deel van de zaterdag na de avond van het ongeluk was nodig om het spoor te herstellen, zodat er weer treinen konden rijden.

Volgens ProRail is uit eigen onderzoek gebleken dat de veiligheidsystemen in orde waren en goed werkten. De spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde is particulier en ligt op de rand van het bedrijfsterrein van FrieslandCampina. ProRail ziet het liefste dat de overweg wordt opgeheven. In eerdere gesprekken met de eigenaar heeft de spoorbeheerder al de wens uitgesproken dat de overweg zo min mogelijk gebruikt zou worden. De overweg is niet de enige toegang tot het terrein. Er zijn ook alternatieven.

Reacties