Nieuws


SNCF: autonome hogesnelheidstrein rijdt in 2023

Frankrijk
Maandag, 19 juni '17 via Spoor Pro
Zelfrijdende trein

Infrastructuur
820
Webmaster

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF wil in 2023 zelfrijdende hogesnelheidstreinen introduceren op haar netwerk. Het bedrijf gaat een prototype testen, waardoor het mogelijk is om vanaf 2019 met een zelfrijdende goederentrein te rijden. Vanaf 2023 zal een zelfrijdende TGV op het spoor gaan rijden, verwacht SNCF. 

Het voertuig wordt uitgerust met externe sensoren die obstakels detecteert en automatisch kan remmen, meldt Franceinfo. Het is de bedoeling dat uiteindelijk de trein op afstand wordt bestuurd, zonder machinist.

Zelfrijdende trein

De TGV-versie van de zelfrijdende trein zal naar verwachting vanaf 2023 tussen Parijs en het zuidoosten van Frankrijk gaan rijden. Daarbij gaat het om een semi-automatische trein, waarbij de machinist een controlerende functie heeft. Zo kan de bestuurder ingrijpen als deuren niet openen of sluiten en in een noodgeval ingrijpen.

SNCF is niet de eerste Europese spoorwegmaatschappij die de komst van zelfrijdende hogesnelheidstreinen aankondigt. ProRail-topman Pier Eringa maakte eerder dit jaar te verwachten om in 2018 zelfrijdende treinen mogelijk te willen maken. Ook SBB en Deutsche Bahn zijn hier druk mee bezig.

Reacties