Nieuws


Treinen vaker op tijd met smartwatch voor conducteurs

Nederland
Dinsdag, 14 maart '17 via Spoor Pro

Andere
405
Webmaster

Een smartwatchapplicatie gaat hoofdconducteurs helpen om treinen eerder klaar te maken voor vertrek. ProRail en NS hebben de applicatie samen ontwikkeld die via het horloge actuele informatie over treinvertrektijden aan de conducteur verstrekt.

Eerder dit jaar voerden ProRail en NS een proef uit met de smartwatch. Op deze smartwatch krijgen de conducteurs informatie over de eerstvolgende vertrektijd. De horloges geven een trilsignaal op het moment dat de vertrektijd nadert en tellen af tot aan het moment dat de trein volgens dienstregeling moet gaan rijden.

Smartwatch

De proef heeft volgens ProRail en NS aangetoond dat het gebruik van de smartwatch ervoor zorgt dat treinen vaker op tijd vertrekken. De spoorbedrijven onderzoeken de mogelijkheid of ze de smartwatch op grote schaal kunnen uitrollen.

NS en ProRail gaan eind 2017 met zes intercity’s per uur rijden tussen Amsterdam en Eindhoven. Op dit moment zijn dat er nog vier per uur. Om dit mogelijk te maken hebben zij een actieplan ontwikkeld voor het optimaliseren van de kwaliteit van de wissels, het verminderen van materieelstoringen, het verbeteren van de be- en bijsturing van de treindienst en het verbeteren van de punctualiteit. De smartwatchapplicatie is ook een van de oplossingen die de uitbreiding van het aantal treinen moet ondersteunen.

Reacties